Beschermingsbewind
Stappenplan bewindvoering
1 - Intake
We komen graag bij je langs om kennis te maken. Dit doen we graag bij je thuis, of op een andere plek waar jij wilt. We leggen uit wat bewindvoering is, en hoe we werken.
Hebben we beide een goed gevoel? Dan gaan we ervoor. Om vlot te kunnen starten, vullen we tijdens deze eerste afspraak het aanvraagformulier van de rechtbank in.

3 - Ontvangst beschikking
De beschikking is het besluit van de rechtbank. Nadat we deze ontvangen hebben, kunnen we van start. Gedurende het bewind nemen wij contact op met alle financiële partijen - en dat betekent dus rust voor jou.

5 - administratie
Alle (financiële) post ontvangen we graag van je. Dat mag je fysiek aan ons geven (gedurende bijvoorbeeld stap 1 - de intake), maar je mag het ook inscannen of foto's er van maken.
Vervolgens zullen we alle partijen aanschrijven zodat de inkomsten en uitgaven via de beheerrekening gaan. Ook schrijven we alle schuldeisers aan, zodat we een goed beeld van deze situatie krijgen.
Doordat deze partijen op de hoogte zijn van het bewind, zullen ze ons bij vragen of andere zaken aanschrijven. Dat betekent geen financiële post meer en dus rust voor jou!
2- Rechtbank
Het aanvraagformulier dienen wij voor je in bij de rechtbank. Je zult dan een brief ontvangen voor een oproep van de rechtbank. De kantonrechter wil een gesprek hebben met jou en de bewindvoerder. Vervolgens is het wachten op de beschikking.

4 - rekeningen openen
We zullen twee rekeningen op jou naam openen - de beheerrekening en de leefgeldrekening. Je krijgt een pinpas van de leefgeldrekening.
Op de leefgeldrekening wordt (wekelijks) leefgeld gestort. Vanaf de beheerrekening worden alle vaste lasten betaald. Hierdoor hoef jij je geen zorgen meer te maken over de betaling van deze.

6 - stabiliseren
Alle inkomsten zijn bekend. Alle uitgaven zijn bekend. We weten wat er overblijft. Hierdoor kunnen we de hoogte van het leefgeld en reserve potjes bepalen.
Mogelijk zijn er schulden, en kunnen we deze niet binnen afzienbare tijd oplossen. Dan gaan we je aanmelden bij de schuldhulpverlening. Gedurende dat traject blijven wij je bewindvoerder!
Bewindvoering in een notendop
- Je financiële huishouding wordt door ons overgenomen
- Wij nemen je (financiële) post over
- Wij nemen contact op met mogelijke schuldeisers en kunnen een schuldenregeling opzetten
- Je salaris/uitkering/ander inkomen wordt op de beheer rekening gestort. Deze wordt door ons beheert, en wij betalen hiermee je vaste lasten
- Je krijgt een leefgeldrekening en betaalpas. Hier wordt wekelijks geld op gestort, en kan naar eigen inzicht gebruikt worden
Wat, Wie, Waar, Wanner, Waarom en Hoe bewindvoering?
Wat is bewindvoering
In één zin: Financiële stabiliteit en rust voor jou. Als je onder beschermingsbewind komt te staan, is dat een grote ingrijpende verandering in je leven. Waarbij je eerst zelf de financiële huishouding deed, doet nu de beschermingsbewindvoerder dat voor jou.
Wat de beschermingsbewindvoerder doet
Hij zorgt ervoor dat je financiën weer stabiel worden. De bewindvoerder zorgt ervoor dat alle rekeningen weer worden betaald, zorgt voor de postafhandeling en brengt eventuele schulden in kaart. Hierdoor hoef jij je niet meer druk te maken over het betalen van rekeningen en financiële post.
Handelen bij schulden
Deze schulden kunnen door veel diverse oorzaken komen, en uit veel verschillende zaken bestaan. Denk hierbij aan een huurachterstand, het niet meer kunnen betalen van de zorgverzekering, het afgesloten worden van gas, water of elektriciteit, betalingsachterstand op diverse leningen, etc. Met tot gevolg incasso's, deurwaarders aan huis en mogelijk beslag op jouw spullen.
De beschermingsbewindvoerder brengt al deze schulden in kaart en brengt de schuldeisers op de hoogte dat jij onder bewind bent gesteld. Hierdoor zullen ze de post niet meer naar jou toe sturen, maar naar de bewindvoerder. Deurwaarders komen dan ook niet meer langs.
Een passend budget
Vervolgens wordt gekeken naar je budget. Hoe kunnen je maandelijkse en jaarlijkse budget weer passend worden gemaakt? Wat zijn je inkomsten en wat zijn je uitgaven? Waarop kan bespaard worden en moet misschien ergens volledig in gesneden worden? Maar ook wordt gecontroleerd of je wel je maximale huur- en zorgtoeslag krijgt, waardoor er misschien minder bezuinigd hoeft te worden. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden met leefgeld en geld voor het aflossen van eventuele schulden. Zo kan aan alle maandelijkse verplichtingen voldaan worden. Op deze manier kan de beschermingsbewindvoerder jouw huishouden weer financieel stabiel maken.
Pas nadat het budget weer stabiel is, kan aan een schuldenregeling of schuldenafkoop gedacht worden. Een schuldenregeling (of afkoop) kan door de bewindvoerder zelf worden opgezet. Ook kan hiervoor contact worden gezocht bij de schuldhulpverlening.
Boodschappen en inkomen
Je krijgt een leefgeldrekening met betaalpas; iedere week krijg je leefgeld en aan de hand hiervan zal je boodschappen doen. De beschermingsbewindvoerder beheert de ‘beheerrekening’. Hierop komen inkomsten binnen en worden vaste lasten en eventuele schulden betaald.
Oplossen van schulden
De beschermingsbewindvoerder schrijft schuldeisers aan en zorgt hiermee dat de huidige schulden niet verder oplopen. Tevens kan de beschermingsbewindvoerder je in contact brengen met eventuele schuldhulpverlening. Het oplossen van (hoge) schulden is namelijk een taak van de schuldhulpverlening. Wel vindt overleg plaats tussen de beschermingsbewindvoerder en de schuldhulpverlening.
Wie komt in aanmerking voor bewindvoering?
Beschermingsbewind kan voor éénieder zijn, die de financiën niet meer goed kan regelen. Dit kan bijvoorbeeld door psychische problemen of door schulden komen. Het maakt bij schulden niet uit of deze privé of zakelijk zijn gemaakt.
Volgens de wet is beschermingsbewind voor mensen die op basis van problematische schulden of op basis van mentale gronden de financiën niet meer goed kunnen regelen.
Met problematische schulden wordt bedoelt: schulden die niet snel af te lossen zijn. Maar ook als je het overzicht niet meer hebt, kan dit ook het geval zijn. En betaal je de ene rekening niet om de andere te betalen, kunnen dit ook tekenen zijn dat schulden problematisch zijn. Ik wil je benadrukken dat je niet de enige bent die zich in deze situatie bevindt. Overigens spreken we pas over schuld als je achterloopt bij je periodieke verplichting. Een hypotheek die op tijd wordt betaald is geen schuld, maar een lening.
Op basis van mentale gronden betekent dat er sprake is van dementie, een verstandelijke-, cognitieve- of andere beperking. Maar je kan ook denken aan een post-fobie. Ook kan er bij deze groep sprake zijn van bijvoorbeeld mantelzorg.
Door het beschermen van de financiële belangen van deze groep wordt de mantelzorger sterk ontlast.
Waar zie ik mijn bewindvoerder?
Nadat je contact met ons hebt opgenomen, wordt je benadert voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan bij jou thuis plaatsvinden, maar kan ook op een andere locatie bij jou in de buurt zijn, zoals bijvoorbeeld een buurthuis.
Initieel zal het één en ander uitgelegd worden, zoals de eerste acties en consequenties van het onder bewind staan. Als besloten wordt om met elkaar in zee te gaan, zullen we de documenten ondertekenen en naar de rechter sturen. Nadat deze ook akkoord is, zullen we in het begin regelmatig telefonisch contact hebben.
Wanneer begint en eindigt mijn beschermingsbewind?
Nadat we besluiten om met elkaar in zee te gaan, sturen we de overeenkomst en andere documenten naar de kantonrechter. Het kan zijn dat deze documenten ook door familie ondertekend moet worden. De rechter heeft nu ongeveer 3 maanden de tijd om hierover een besluit te nemen. De dag na het besluit van de rechter gaat het bewind in.
Zodra de grondslag van het bewind er niet meer is, wordt een verzoek ingediend voor einde bewind. De rechter zal dan hierin een besluit nemen.
Zowel de onderbewindstelling als het einde bewind is dus aan de rechter.
Waarom wil je onder beschermingsbewind komen te staan?
Er zijn vele, en voor iedereen verschillende redenen om onder beschermingsbewind te komen staan. Redenen die vaak gehoord worden zijn:
- Ik wil rust in mijn hoofd.
- De schulden moeten worden afgelost
- Ik durf mijn post niet meer te openen
- Ik wil geen deurwaarders meer aan mijn deur
- IK wil weer toekomst voor mezelf, én voor mijn kinderen.
Argumenten die wij je kunnen geven:
- We nemen alle post van je over. We willen voorkomen dat vervelende brieven bij jou komen.
- We zorgen ervoor dat rekeningen worden betaald. We willen voorkomen dat schulden uitbreiden.
- We schrijven schuldeisers aan. We willen voorkomen dat er deurwaarders bij jou komen.
- We zorgen dat er leefgeld is. In samenspraak krijg je een X-bedrag per week, waarvan je de boodschappen moet doen. Jij hoeft je over andere zaken niet meer druk te maken.
Let op, alles heeft natuurlijk wel even z’n tijd nodig. Het duurt even voordat alle partijen op de hoogte zijn van jouw beschermingsbewind.
Hoe kom je onder beschermingsbewind te staan?
Door contact op te nemen met ons! Bel ons via 072 202 9314 of stuur je vraag naar heerhugowaard@bilanciobudget.nl. We streven erna om binnen 24 uur contact met je op te nemen.